אין ספק שרמת החרדה בציבור הרחב עולה ככל שרמת התחלואה, ההתפשטות וכמות החולים הקשים (ואף המתים) עולה מנגיף הקורונה.
כבר מעל לחצי שנה שהקורונה (COVID-19) נמצאת בסביבתנו, כאשר בגל השני של ההתפשטות הנגיף אנו עדים לא רק לפגיעה כלכלית קשה אלא גם לפגיעה נפשית אשר משפיעה על ציבור רחב אשר עד היום לא סבל מתופעות חרדה, פחד ודאגה.
מהי חרדה?
על פי דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית, חוסר וודאות, חוסר שליטה וחוסר ידיעה מה צופן העתיד מהווים מתכון מושלם לחרדה.
לעיתים קרובות, החרדה אינה קשורה לסיכון המציאותי שעומד לפני האדם אלא לחוסר הוודאות או אובדן תחושת השליטה אשר מובילה לשיתוק, פחד ודאגה מתמשכת. הסימפטומים שמאפשרים לאבחן חרדה יכולים להתבטא במישור הרגשי, הגופני, הקוגניטיבי וההתנהגותי.
5 דברים שאפשר לעשות כדי להוריד את רמת החרדה מקורונה
על פי דוקטור שרית פוני, דאגה מפני הקורונה היא דבר טבעי לחלוטין, אך אם היא מובילה לפגיעה תפקודית מומלץ לפנות לגורם מקצועי לצורך טיפול בחרדות או לנסות ולבצע את הפעולות הבאות אשר יצמצמו את רמת החרדה מהקורונה:
- צמצום צריכת החדשות – פעמים רבות, צריכת חדשות אובססיבית יכולה להגביר את רמות החרדה של כל אחד. לכן מומלץ לצמצם את צריכת החדשות היומית למינימום האפשרי.
- קשרים חברתיים – באופן טבעי, נגיף הקורונה (COVID-19) מוביל להסתגרות ולהתבודדות אך עדיין ניתן להיפגש בצורה מצומצמת, לשמור על קשרים חברתיים תוך שמירה על הנחיות המרחק ולחלוק את העול עם הסביבה הקרובה (בני משפחה, חברים וכדומה).
- רמת הדאגה מול רמת הסיכון – לעיתים קרובות, אין קשר בין רמת הסיכון לבין רמת הדאגה. מומלץ להיות ערניים לנושא זה ולהתמקד בדברים שניתן לשלוט עליהם.
- סינון מחשבות – מחשבה יוצרת מציאות לכן, כדי לנסות לסנן את המחשבות או לכוון אותן לנקודות חיוביות ולא שליליות. לעיתים קרובות, מדובר במשימה קשה אשר דורשת התערבות של איש מקצוע.
- יש לעשות אבחנה בין מחשבות ורגשות לעובדות – בכל סיטואציה שמעוררת חרדה ולחץ, יש לבדוק האם מה שמעורר בנו תחושות אלו, הן עובדות או שזה תולדה של פרשנות שלנו.
לסיכום, נגיף הקורונה (COVID-19) משפיע בצורה ישירה על מצב הרוח, החרדה והלחץ של כולנו. אם רמת החרדה מובילה למקומות לא טובים, מומלץ לפנות לטיפול מקצועי ולא להתמודד עם החרדה לבד.
המאמר נכתב בשיתוף עם דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית. דוקטור שרית פוני מעניקה טיפול אישי, זוגי או משפחתי בחיפה, לתיאום פגישת היכרות ראשונית, ניתן ליצור קשר אישי עם דוקטור שרית פוני ב – 072-3726950.