כמעט כולם יודעים כמה חשוב לערוך כיום צוואה ולהבטיח את חלוקת ההון והרכוש שלנו לאחר לכתנו מהעולם. צוואה היא למעשה מסמך משפטי אשר מאפשר להסדיר זאת בצורה ברורה שתמנע מחלוקות ומריבות משפחתיות (עד כמה שניתן…).
רבים אבל פחות מודעים לכך שישנם מסמכים נוספים הנוגעים לעתידנו ונותנים מענה לסוגיות שונות ועוסקים דווקא בטיפול בנו עוד לפני לכתנו לעולם שכולו טוב. הראשון שבהם הוא מסמך ייפוי כוח מתמשך שעוסק במינוי מיופה כוח לקבל את ההחלטות עבורנו בנושאים שונים ובעיקר באלו הנוגעים לטיפול רפואי, במידה ואנו לא מסוגלים לקבל את ההחלטות הללו מסיבה פיזית או נפשית.
ניתן לערוך גם ייפוי כוח מתמשך רפואי שעוסק רק בהיבטים הרפואיים שנוגעים אלינו בעתיד, בין אם פיזיים או נפשיים ומכסה את ההחלטות שנחליט עליהם מראש. לרוב מדובר על נושאים של סיעוד, טיפולים שונים וכו'.
מסמכים של ייפוי כוח מתמשך חשובים מאוד ומומלצים לכל אחד ואחת שמתבגרים בגילם וחושבים על מצב עתידי בו הם לא יוכלו לקבל החלטות חשובות הנוגעות לאיכות חייהם או טיפולים רפואיים שונים, ולא מעוניינים שהמדינה או אדם שאינם מעוניינים בכך, יקבל החלטות אלו עבורם.
למעשה מסמכים אלו מעניקים ייפוי כוח לאדם שמסכים לכך ובאישור של האפוטרופוס הכללי. אך יש מקרים בהם אותו אדם אינו מעוניין או איננו יכול עוד להיות מיופה הכוח שלכם, ולשם כך קיים מסמך הבעת רצון המאפשר העברת סמכויות של ייפוי כוח לאדם אחר באישור האפוטרופוס הכללי כמובן.
במה עוסק מסמך הבעת רצון?
המסמך עוסק במצב בו אפוטרופוס אינו מסוגל לדאוג יותר לאדם עליו הוא ממונה או במקרה בו הוא נפטר.
מי אחראי על המסמך?
המסמך מופקד אצל האפוטרופוס הכללי.
כיצד עורכים מסמך כזה?
הרשאים לערוך מסמך הבעת רצון הם האפוטרופוס המכהן או אפוטרופוס "למעשה" שמונע על ידי בית המשפט.
בעת עריכת המסמך ניתן לציין רק את זהות האפוטרופוס המחליף או לתת הנחיות מסוימות או שניהם יחדיו. כמו כן ניתן למנות מספר אפוטרופוסים למקרה.
מהן סמכויות האפוטרופוס המחליף?
האפוטרופוס המחליף יהיה אחראי על עניינים רכושיים או אישיים, על כולם או על מה שהוגדר. בעניינים אישיים יש לדאוג לרווחת חייו של האדם, בעניינים רפואיים לטיפול בו ולעניינים רכושיים להון ולרכוש שלו. הכל כמובן תחת פיקוח של האפוטרופוס הכללי.