הקורונה חידדה עבור רבים מאתנו כמה החיים שבריריים. נגיף מסתורי שלפתע צץ לו, שינה את העולם כולו, וגרם לאלפי ישראלים בריאים (או עם מחלות רקע קלות יחסית), חלקם בעלי משפחות באמצע החיים, בני 40-55 בלבד, להיות חולים בנגיף קטלני, להפוך למורדמים ומונשמים ואפילו למות. הנגיף הגיח לעולם מעט לאחר שנחקק חוק חדש שנוגע לעניין הסדרה מראש של טיפול במי שאינם כשירים לכך, ולכן הפך לפופולארי ביותר בשנה וחצי האחרונות.
אתם בטח שיודעים כמה החיים שבריריים ויכולים להפתיע. לעתים לטובה ובד"כ לרעה. זה יכול להיות עקב תאונת דרכים, אירוע מוחי או גילוי של מחלה קשה. על כל אלו נוספה הקורונה שהגיעה לעולם במפתיע ורק חידדה את המצב. האפשרות של אדם בריא באופן כללי להפוך למורדם ומונשם בתוך ימים הפכה למטרידה של ממש.
סוגיות כמו מי ידאג למשפחה במצב שכזה, ובעיקר מי ידאג לעניינים הרפואיים, הכספיים ו/או האישיים של אותו האדם דחפו רבים לערוך ייפוי כוח מתמשך.
מה זה ייפוי כוח מתמשך?
עריכת ייפוי כוח מתמשך היא עריכת מסמך משפטי שמגדיר מראש מינוי מיופה כוח, לדאוג למי שאיננו כשיר עוד לעשות זאת בכוחות עצמו מסיבה רפואית או נפשית. מדובר על חוק חדש שנחקק ב 2016 וכאילו "בא בזמן" עבור בעלי משפחות רבים בישראל.
עד לשינוי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, האפוטרופוס הכללי היה בוחר עצמאית מיופה כוח שידאג לעניינים של אדם שאיננו כשיר לכך, ולכן פעמים רבות מונה לתפקיד אדם חיצוני או מי שלאו דווקא בעל אינטרס לדאוג לאותו האדם כפי שצריך. במקרים רבים נוספים נוצרו מאבקים על קבלת התפקיד או אי קבלתו, ולכן מסמך ייפוי כוח מתמשך מסדיר זאת מראש באופן הטוב ביותר עבור אותו אדם.
יש לציין שמיופה הכוח צריך להסכים למינוי ולהצהיר על כך בטופס מיוחד שמוגש גם הוא לאישור האפוטרופוס הכללי. עליו להיות מעל גיל 18, כשיר משפטית, ללא עבר פלילי וללא אינטרס כלכלי כלפיי הממנה (לא משכיר לו נכס וכדומה).
מה כולל ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך יכול לעשות כל מי שמלאו לו 18 שנים או יותר והוא כשיר משפטית. עריכת ייפוי כוח מתמשך עושים אצל עורך דין שמוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי בישראל. במסמך המשפטי עורכים את התנאים של כניסת המסמך לתוקף, מי מיופה הכוח (או אם ישנם כמה כאלו), מה הסמכויות של מיופה הכוח, האם יקבל שכר או תמורה עבור כך והאם יש תוקף לקיום המסמך.
המסמך דואג בעיקר ל-3 נושאים מרכזיים בחייו של כל אדם:
- רכוש – מי יטפל בחשבונות הבנק, כרטיסי האשראי, תיקי השקעות, שכירויות, משכנתא, הלוואות וכן הלאה.
- רפואה – מי יטפל בנושא הבריאות, טיפולים שונים, בדיקות, אשפוזים, ניתוחים וכדומה.
- רווחה – מי יטפל בעניין מקום מחייה עבורכם (דיור מוגן, בית אבות סיעודי), רישום לפעילויות שונות וכו'.
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף מרגע האישור שלו על ידי האפוטרופוס הכללי, וניתן להפעילו (להוציא לפועל) מרגע שמולאו התנאים שמגדירים את הממנה כבלתי כשיר לדאוג לענייניו על פי המסמך.
כמה עולה עריכת ייפוי כוח מתמשך?
מחיר עריכת ייפוי כוח מתמשך נע בטווח של 3000 עד 10000 ₪ במרבית המקרים. ההבדלים הם לפי שכר הטרחה שמבקש כל עורך דין וגם על פי מורכבות המסמך. לעתים מדובר על מסמך ייפוי כוח בסיסי ללא תנאים והגבלות מהותיים ולעתים מדובר על מסמך מורכב הרבה יותר שורד הצהרות ומעורבות של כמה מיופיי כוח וכדומה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין ייפוי כוח מתמשך אשר מוסמך לעריכה ע"י האפוטרופוס הכללי. אם אתם מחפשים עורך דין מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך בחיפה – עו"ד לירן גודיס הוא הכתובת!