במדינת ישראל יש חוק רישוי עסקים המחייב בעלי עסקים מתחומים שונים לקבל רישיון עסק. מדובר בקשת רחבה של עסקים מתחומים שונים וכדאי לדעת מראש האם העסק שאתם מתכננים לפתוח עומד תחת אחת הקטגוריות הללו, ואם כן מה עליכם לעשות כדי לקבל רישיון עסק מהיר ככל האפשר.
חוק רישוי עסקים מחייב בעלי עסקים רבים בישראל להצטייד ברישיון עסק כדי שיוכלו לפתוח ו/או לנהל את העסק שלהם. מדובר בקשת רחבה של סוגי עסקים וכמעט כל עסק נידרש לאישור כזה או אחר במסגרת החוק.
מטרת החוק היא להגן על האזרחים בכלל ולקוחות העסק בפרט באמצעות רגולציה שנוגעת לאותו תחום עיסוק. אחת הדרכים לכך היא באמצעות חובה לעמוד בתנאים שונים של רשויות ומוסדות הרלוונטיים לאותו העסק. בין השאר מדובר על מכבי אש, משרד הבריאות, משרד הפנים, משטרה, הרשות המקומית וכן הלאה. אי עמידה בתנאים שנקבעו לאותו העסק יובילו לאי מתן רישיון עסק או שלילה של רישיון עסק קיים ואף הטלת סנקציות שונות.
איזה עסקים צריכים רישיון עסק בישראל?
ישנם עשרה תחומי עיסוק המוגדרים במסגרת צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי) בישראל.
- בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
- דלק ואנרגיה
- חקלאות ובעלי חיים
- מזון
- מים ופסולת
- מסחר ושונות
- עינוג ציבורי, נופש וספורט
- רכב ותחבורה
- שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
- תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
כל אחד מהתחומים הללו נוגע לעסקים שונים ויש כיום הגדרות של 183 סוגי עסקים תחת התחומים הללו, כאשר כל אחד מהם עם דרישות שונות של מסמכים וטפסים שיש למלא ולהגיש.
אילו סוגי רישיונות עסק ישנם?
במסגרת חוק רישוי עסקים יש 4 סוגי רישיונות עסק שניתן להוציא, והם נבדלים בעיקר במשך הזמן שהם תקפים.
- רישיון עסק לצמיתות – רישיון קבוע מיום קבלתו ועד אינסוף, אלא אם בחרה רשות הרישוי לבטלו.
- רישיון תקופתי – רישיון לתקופה קצובה של שנה, 3 שנים או 5 שנים, ע"פ סוג העסק. מיועד לעסקים שמחויבים בחידוש רישוי עסק בתום התקופה שקצובה להם.
- היתר זמני – היתר לתקופה מוקצבת עד לקבלת היתר קבוע לאחר בדיקה של העסק על ידי הגורמים הרלוונטיים לכך.
- רישיון זמני – רישיון מוגבל בזמן (פחות משנה בד"כ) שמוקצב לעסק מסיבה כזאת או אחרת.
מה כולל תהליך הוצאת רישיון עסק בישראל?
כפי שציינו קודם לכן, כל עסק נבדל מאחר על פי הקטגוריה אליה הוא משתייך וסוג העסק עצמו. בכל התהליכים הללו מדובר על דרך שיש לעבור עם מילוי טפסים ומסמכים שונים והגשתם למשרד רישוי העסקים באזור המגורים, בדיקות שונות שיש לעבור על ידי גורמים רלוונטיים לעניין ולעתים מילוי מסמכים וטפסים מחדש וצורך בבדיקה או בחינה נוספת של העסק.
קבלת רישיון עסק היא תהליך בירוקרטי שיכול להסתיים בתוך מספר שבועות אך ברוב המקרים נמשך חודשים ארוכים ולעתים אף שנה שלמה. על מנת לקצר את התהליך כולו ולהימנע מטעויות יקרות ערך, כדאי לפנות לשירותי עורך דין רישוי עסקים שבקיא בתחום ויכול להעניק לכם יעוץ וליווי משפטי בדרך להוצאת רישיון עסק שמתאים עבורכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין רישוי עסקים בחיפה אשר מעניק מגוון רחב של שירותים משפטיים לבעלי עסקים בחיפה והסביבה הקרובה. אם אתם מחפשים ליווי משפטי בעת רישוי עסקים בקריות, רישוי עסקים בעתלית או רישוי עסקים בטירת הכרמל – עו"ד מימון פאר הוא הכתובת!