השימוש בטלפון בזמן נהיגה, הינו בין מסיחי הדעת העיקריים הגורמים לתאונות קטלניות, די בשבריר שנייה על מנת לגרום לתאונה קטלנית – עו"ד עידן לוי, מסביר איך התנהגות הנהג בזמן אמת יכולה לעשות את ההבדל בבית המשפט.
המחוקק שם לו למטרה למגר תופעה זו באמצעות הכבדה בענישה, וכפועל ישיר משטרת ישראל, הגוף האוכף, מבצע אכיפה מוגברת בכבישים באמצעים שונים, נייחים וסטטיים, לרבות מצלמות טקטיות חדשות אשר מוצבות בציידי הדרכים ונכנסו לעבודה לאחרונה.
מצלמות אלו מתעדות את הנהג בזמן הנהיגה ויכולות לראות מה קורה בפנים הרכב. החומרים המוסרטים במצלמות למרכז בקרה, והנהג יקבל דו"ח לביתו.
שימוש בטלפון בזמן עצירת הרכב (המתנה ברמזור אדום) אסורה גם בעצירה, החזקת הטלפון אסורה – עם זאת, אנו עדים למגמה אשר משתנה בבית המשפט כאשר מדובר רק בנגיעה בטלפון, כפי שנוגעים במערכת המולטימדיה.
מה העונש על שימוש בטלפון בזמן נהיגה?
על פי החוק היבש, שימוש בטלפון בזמן נהיגה היא עברה אשר טומנת בחובה 8 נקודות צבירה ו – 1000 ש"ח קנס. על פי עו"ד עידן לוי, צבירת הניקוד תחייב את הנהג בקורסים ואף פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה:
- צבירה של 12 נקודות – תחייב אותנו בקורס בסיסי.
- צבירה של 24 נקודות – תחייב אותנו בקורס יעודי מתקדם.
על פי עו"ד עידן לוי, במידה והנהג לא יעבור את הקורס, רישיונו יותלה על ידי משרד הרישוי עד אשר הוא יעבור את הקורס.
בנוסף, במידה והנהג צבר 22 נקודות, תקופת הצבירה תקפוץ משנתיים לתקופה של 4 שנים. במקרים קשים יותר, בהם הנהג צבר 36 נקודות רישיון הנהיגה יפסל ל – 3 חודשים ובתום הפסילה יחויב במבחן תאוריה. במקרי קיצון, נהג אשר יצבור 56 נקודות רישיונו יפסל לתקופה של 9 חודשים, בסופם יחויב במבחן תאוריה ובדיקות ברב"ד.
נתפסתי משתמש בטלפון בזמן נהיגה מה לעשות?
אם עצר אתכם שוטר והואשמתם בשימוש בטלפון נייד, השוטר ימלא דו"ח תנועה, במסגרתו תתבקשו להגיב, לדברים שתאמרו וירשמו בדו"ח ישנה משמעות מכרעת. לדוגמא, נהג אשר יטען בפני השוטר כי רק הרים את הטלפון, אחז בו לשנייה אבל לא ביצע שיחה, מגדיל את אחוזי ההרשעה נגדו בבית המשפט בצורה משמעותית.
אם לא ביצעתם את העבירה תטענו זאת בפני השוטר, מרגע המפגש עם השוטר אם יש באפשרותכם תתעדו אותו, צלמו את השטח, היכן עמד השוטר, מה הייתה זווית הראייה של השוטר ומה היו תנאי הראות באותו יום.
לסיכום, אם קיבלתם דו"ח תנועה על דיבור בטלפון הנייד בזמן נהיגה, צרו קשר עם עורך דין לענייני תעבורה. עורך דין אשר מתמחה בנושא יוכל להעניק לכם ייעוץ משפטי נכון. אם כבר שילמתם את הדו"ח, תשלום הדו"ח משמעתו זקיפת הנקודות לחובת הנהג, דעו כי ניתן להגיש בקשה להישפט תוך 90 ימים מרגע קבלת הדו"ח.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בחיפה, אשר מייצג חשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות תעבורה (נהיגה בשכרות, תאונות דרכים, נהיגה ללא רישיון וכדומה).