אחד המצבים הכי לא נעימים הוא קבלת זימון לשימוע לפני פיטורין. למעט מקרים בהם ידוע מראש מה הסיבה לכך ויודעים שלא סתם מוזמנים לחדר המנהל, בדרך כלל מדובר על מצב מלחיץ, מבלבל ואפילו כזה שגורם לחרדות. בשל כל זאת חשוב מאוד לדעת מה אומר החוק ואיך כדאי לכם להתכונן לשימוע לפני פיטורים כדי שתהיה לכם אפשרות לשמור על המשך ההעסקה שלכם במקום העבודה.
שימוע לפני פיטורים הוא שלב חובה על פי החוק לפני שמפטרים עובד ממקום העבודה שלו. הזימון עצמו מגיע לעתים בהפתעה ולעתים שלא בהפתעה עקב דין ודברים קודם לכן או מקרה ספציפי שבגינו מחליטים על זימון לשימוע.
לא משנה כמה הזימון עצמו מפתיע, הוא יוצר פעמים רבות ללחץ רב אצל העובד שיודע שיש סיכוי גבוה שהוא יאבד את מקום הפרנסה שלו בקרוב. אבל לפני הלחץ כדאי לקחת אוויר ולהכיר את החוק מעט טוב יותר כדי שתוכלו להגיע מוכנים כראוי לפגישת שימוע לפני פיטורים ואולי תצליחו לשמור על מקום העבודה שלכם, אם זה מה שאתם מעוניינים בו כמובן.
איך נערך שימוע לפני פיטורים?
יש כמה תנאים לקיום שימוע לפני פיטורים והם חלים על המנהל\הבעלים של העסק ועל העובד שמועמד לפיטורים.
התנאים הללו הם:
- יש לשלוח זימון רשמי לעובד לפחות 48 שעות לפני השימוע כדי שיהיה לו מספיק זמן להתכונן אליו. במידת הצורך, העובד רשאי לבקש הארכה של זמן נוסף להתכונן לשימוע ומקובל להסכים לכך בהארכה של 24-72 שעות נוספות.
- בעת השימוש יהיו נוכחים בחדר המעסיק\מנהל ישיר של העובד, העובד העומד לשימוע ומלווה נוסף מטעמו על פי בחירתו. זה יכול להיות עורך דין דיני עבודה, חבר, קרוב משפחה או עמית לעבודה. המלווה בשימוע איננו משתתף פעיל בזמן השימוע.
- במהלך השימוע לכל אחד מהצדדים יש זמן להציג את הטענות שלהם כלפי הצד השני. המעסיק יפרט מדוע הוא מעוניין לפטר את העובד והסיבה לכך חייבת להיות עניינית ולא על סמך איחור חד פעמי של העובד לעבודה, תלונה של העובד כלפי המעסיק או כיוצא בזה. סיבה רלוונטית היא איחורים חוזרים ונשנים לעבודה, אי ביצוע העבודה כפי שמתבקש וכן הלאה. יש להביא כמובן הוכחות או עדויות לכך. העובד מצדו יכול להגיב לטענות שעולים מולו עם עדויות או הוכחות שיש ברשותו ולנסות להסביר את הצד שלו כמיטב יכולתו.
- בסיום השימוע על המעסיק לקחת זמן סביר לחשיבה על מהלך השימוע והאם הוא מפטר או ממשיך בהעסקה של העובד. מתן התשובה יהיה באופן רשמי ולרוב בפרק זמן של 24-48 שעות מסיום השימוע.
חשוב לציין שבמידה ואתם מוזמנים לשימוע במקום עבודה בו אתם מועסקים זמן רב ואתם רוצים לשמור על המשך ההעסקה שלכם במקום העבודה או לוודא שתקבלו פיצויים המגיעים לכם על פי החוק, כדאי מאוד לקבל יעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה לפני השימוע ואף לצרף אותו לשימוע עצמו. במקרים רבים הדבר שיפר משמעותית את מצבו של העובד.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה בחיפה אשר מעניק ייעוץ משפטי למעסיקים או ייעוץ משפטי לעובדים בהתאם לסיטואציה המשפטית.