עובדים רבים לא תמיד מודעים לכל הזכויות שיש להם בחוק וחבל שזה המצב. רבים חושבים שפגיעה בעבודה או תאונת עבודה היא רק מקרה פיזי שקורה במקום העבודה ברגע מסוים כמו החלקה על הרצפה או מכה מאביזר כלשהו. למעשה החוק הרבה יותר רחב ודוגמא לכך היא מוסכניק שסובל ממחלת ריאות והוכר כנפגע תאונת עבודה.
אתם לא צריכים להחליק על כתם שמן בעבודה ולשבור את היד כדי שיכירו בכם בתור נפגעי תאונת עבודה. החוק הישראלי מקיף הרב היותר מצבים שמגדירים מהי תאונת עבודה וכדאי להיות מודעים לחוק הזה.
תאונת עבודה יכולה להיות גם תאונת דרכים בדרך לעבודה או חזרה ממנה הביתה ואפילו תאונת דרכים בין מקומות עבודה שונים או עם קשר ישיר למקום העבודה.
כמו כן תאונת עבודה יכולה להיות מחלת מקצוע שהתפתחה לאורך שנים עקב סוג העבודה או מקום העבודה שלכם. מקרה שכזה הוא של מוסכניק אשר תבע את ביטוח לאומי בגין תאונת עבודה עקב מחלת ריאות שפיתח. בית המפשט פסק שמחלת הריאות שלו נגרמה עקב שאיפת אדי עשן וכימיקליים שונים במקום העבודה שלו לאורך שנים ארוכות ולכן יש קשר ישיר בין העבודה שלו ובין מצבו הבריאותי. על כן נפסקו לו דרגת נכות ופיצויים גבוהים של ביטוח לאומי.
מי נכנסים תחת ההגדרה של מחלת מקצוע?
יש מגוון רחב של עובדים במשק שיכולים להיות תחת ההגדרה בחוק של מחלת מקצוע:
- בניין – העובדים בענף הבניה, שיפוצניקים, קבלנים, אינסטלטורים, צבעים, קודחים וכדומה. אצלם מדובר לרוב על שחיקה בשמיעה, כאבים בגפיים, צוואר וגב וגם מחלות נשימה וריאות.
- תעשייה – עובדי ייצור והרכבה, מוסכניקים, עובדים בעבודות עפר, אלומיניום ושיש, עובדים במפעלים עם כימיקליים וכדומה. סובלים בעיקר ממחלות ריאה או עור, אך גם שמיעה וכאבי גוף.
- חינוך – גננות, מורות ומרצים באופן שוטף. סובלים משחיקה לש מיתרי הקול, כאבי גרון וצרידות כרונית.
- הייטק – עובדים קבוע על מחשבים. שחיקה של שורש כף היד, מרפק טניס וכאבי גפיים, צוואר וגב.
יש גם בעלי מקצועות נוספים כמו קופאיות, מדריכי ספורט וכן הלאה. כל אחד סובל מבעיות ספציפיות לתחום העיסוק שלו.
מתי מזהים קשר של מקום העבודה ומחלת מקצוע?
הקשר בין מחלת מקצוע ובין מקום העבודה ו/או סוג העבודה הוא אינדיבידואלי לפי המקצועות שציינו אך ניתן להוכחה גם על ידי עורך דין ביטוח לאומי שמכיר היטב את החוק. עבודה שחוזרת על עצמה לאורך שנים ויוצרת עומס על חלק בגוף (כמו שורש כף היד), יוצרת שחיקה באיבר גוף כלשהו כמו בעיות שמיעה (עקב עבודה בסביבה רועשת במשך שנים) או מחלות עור או ריאות עקב עבודה עם חומרים מסוכנים או כימיקליים שונים באופן שוטף (מפעלים שונים) היא ללא ספק בעלת קשר ישיר למחלת מקצוע שתוכר כתאונת עבודה.
בכל אחד מהמקרים הללו כדאי לקבל יעוץ של עורך דין תאונות עבודה לפני שפונים בתביעה נגד ביטוח לאומי או המעסיק. כל מקרה שונה מהאחר וחשוב לבדוק זאת לעומק כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר על המשך הטיפול בנושא.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין אשר מעניק ליווי משפטי לנפגעים בתאונות עבודה, תאונות דרכים, תאונות ברשות הרבים ועוד עד להשגת פיצוי כספי מקסימלי שניתן על פי חוק. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בקריות או עורך דין נזיקין בטירת הכרמל – המשרד הוא הכתובת!