מדינת ישראל מפעילה רגולציה בתחומים רבים ואחד מאלו שזוכים להקפדה יתרה הוא זה של ייצור מזון. מכיוון שמזון שלא מיוצר תחת התקנים המתאימים לו יכול לסכן את בריאות הציבור, לא קל לקבל רישיון יצרן למפעל מזון, ואם רוצים זאת יש לעמוד במספר רב של תנאי סף.
קבלת רישיון יצרן למפעל מזון היא תהליך מורכב שיש לדעת איך לצלוח כראוי מול שני גופים עיקריים מטעם הרגולטור: משרד הבריאות והרשות המקומית. שני אלו צריכים לבדוק היטב את הבקשה לקבלת רישיון למפעל מזון ורק אם יאשרו אותה תוכלו להקים את המפעל שלכם ולצאת לדרך עסקית בתחום זה.
איך מקבלים רישיון יצרן למפעל מזון?
יש צורך לפנות לשני הגופים שציינו כדי לקבל רישיון למפעל מזון וראשית כל מתחילים עם הרשות המקומית ולאחר מכן עוברים למשרד הבריאות.
הרשות המקומית
באופן כללי, על מנת שהמפעל יעמוד בדרישות הרשות המקומית, המפעל חייב להיות מתוכנן מראש גם על פי התנאים של משרד הבריאות ולכן מומלץ לקבל ליווי מקצועי מחברות אשר מתמחות בנושא זה.
הבקשה שמגישים לרשות המקומית היא לקבלת רישיון עסק. הבקשה תכלול את תכניות המפעל כולל פירוט של אגפי הייצור השונים, מקום האחסון ואפילו דרכי השינוע מחוץ למפעל. כמו כן, ייצוינו מכונות הייצור והציוד הרלוונטי למפעל.
בנוסף, יש לכתוב בצורה מפורטת באמצעות טכנולוג מזון את כל הפרטים הרלוונטיים להפעלת או הקמת המפעל בשטח:
- ייצור – מה המפעל מתכנן לייצר, מה תפוקת הייצור ומה המוצר הסופי שהוא מעוניין להגיע אליו.
- אחסון – מה חומרי הגלם שדרושים למפעל ואיפה יאוחסנו וגם איפה יהיה האחסון של המוצר הסופי.
- עובדים – כמה עובדים אמורים לעבוד במפעל ומה החלוקה שלהם במחלקות השונות.
מי שזקוקים לרישיון עסק מהרשות המקומית הם מפעלי מזון, יצרנים קטנים ועסקים בשרשרת המזון של המפעל (חברות אריזה, אחסון או שינוע וכדומה).
משרד הבריאות
לאחר שכל המסמכים והתכניות הוגשו ואושרו על ידי מחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית, אפשר להגיש בקשה למשרד הבריאות. משרד הבריאות ישלח מהנדס מקצועי מטעמו שיעבור על כל הפרטים למתן ביקורת סופית וחוות דעת.
במקרים מסוימים התהליך יהיה קל ומהיר יחסית ובמקרים אחרים יהיה צורך בהגשת בקשה מחודשת למשרד הבריאות לאחר שתוקנו ליקויים כאלו ואחרים בפנייה המקורית.
לסיכום, כפי שניתן להבין אין מדובר בתהליך קל, פשוט ומהיר. לעיתים קרובות, בשביל לקבל רישיון יצרן מזון יש צורך לדעת מהם דרישות החוק ואיך ניתן להגיש לכל הגופים המתאימים את הניירת הנכונה. כתוצאה מכך, מומלץ לקבל עזרה חיצונית מחברות ייעוץ אשר מלוות, מכשירות ובעלות ניסיון עבר בתחום זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם אטלס ייעוץ מזון – חברת ייעוץ מזון בחיפה אשר מעניקה שירותי ליווי, ייעוץ והדרכה ליצרני מזון בפריסה ארצית.