אחד הדברים הכי מרגיזים הוא אי קבלת תשלום על עבודה שביצעתם. לקוח שמתחמק מתשלום עבור עבודה שקיבל הוא לא רק כפוי טובה ואולי אף הרבה יותר גרוע מכך, אלא גם כזה שגורם נזק כלכלי למי שביצע את העבודה. יש דרכים לגבות תשלום מלקוחות שלא משלמים וכדאי להכיר אותם.
ביצעתם עבודה עבור לקוח ואז מתברר שהוא מתחמק מתשלום או העביר לידכם שקים ללא כיסוי. מעבר לכך שזהו מצב מעצבן ומייאש כאחד, הרי שמדובר בנזק כלכלי שנגרם לכם, בעיקר אם לא תצליחו לגבות את החוב הזה והוא ייכנס לקטגוריה של גביית חובות אבודים מבחינתכם.
איך גובים חובות מלקוחות שלא משלמים?
למרות הפתיחה הדי מדכאת יש לציין שיש דרכים יעילות לבצע גביית חובות מלקוחות חמקנים שלא רוצים לשלם לך.
דרכים לגבות חובות מלקוחות:
- מכתב דרישה – מומלץ להתחיל את התהליך שלכם מול כל לקוח בעייתי שכזה באמצעות ליווי משפטי של משרד עורכי דין לגביית חובות. אותו עו"ד יכול גם להעניק יעוץ משפטי שנוגע ספציפית למצב שלכם מול החייב וגם לנסות ולשכנע אותו להגיע להסדר תשלום חוב באמצעות מכתב התראה לתשלום חוב שישלח אליו בדואר רשום. חייבים רבים נלחצים בשלב זה ומעדיפים לשלם את החוב שלהם.
- גבייה משפטית – השלב הבא הוא לגבות את החוב באמצעות הוצאה לפועל (רשות הגבייה והאכיפה). את השירות של הוצאה לפועל תוכלו לקבל אם תעמדו באחד התנאים הבאים:
- אי עמידה בהסכם – החייב התחייב בהסכם כתוב לשלם לכם עד תאריך מסוים ואיננו עומד בהתחייבות שלו. הדבר אפשרי לחובות עד 75,000 ₪.
- צ'ק חוזר – צ'ק שהלקוח נתן לכם וחזר עכב אי כיסוי או בוטל על ידו מכל סיבה שהיא.
- שטר חוב חתום – במידה ובידכם שטר חוב של הלקוח והוא לא עומד בתנאי הסכם שלו (בכל סכום).
- פסיקת בית משפט – בכל מקרה אחר מאלו שתוארו קודם לכן, יש צורך בפסיקה של בית משפט כדי להפעיל את השירות של הוצאה לפועל נגד חייב.
כפי שניתן להבין יש עילות רבות להפעלת הוצאה לפועל כדי לאלץ חייב לשלם את החוב שלו.
איך מתנהל התהליך בהוצאה לפועל?
התהליך בהוצאה לפועל כולל כמה שלבים של גביית חובות לעסקים:
- שליחת אזהרה לחייב על כך שאתם עומדים לפתוח נגדו תיק גבייה בהוצאה לפועל.
- פנייה להוצאה לפועל עם כל המסמכים הרלוונטיים לפתיחת תיק גבייה.
- הוצאה לפועל שולחת לחייב אזהרה על כך שנפתח נגדו תיק הוצאה לפועל כולל פירוט הדרכים שעומדות לפניו להסדרת החוב או להוכחה כי פרע את החוב כולו או חלקו.
- במידה והחייב איננו מגיב יחלו סנקציות שונות נגדו: עיקול משכורת, חשבון בנק ומיטלטלין, צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד.
לסיכום, נציין שעומדת לנושה אפשרות אחת נוספת והיא הגשת תביעה לבית משפט תחת ההגדרה של תביעות קטנות. במקרה כזה ההתנהלות מול החייב תהיה ישירות בבית המשפט ומדובר במסגרת חוב של עד 36,400 ש"ח נכון לרגע זה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בחיפה אשר מעניקה שירות משפטי מקצועי, ממוקד ואפקטיבי אשר מבוסס על הצלחה בלבד. בצורה זו, אין סיכון נוסף ושכר הטרחה משולם מתוך החוב.