הרעה מוחשית בתנאי העבודה יכולה להוביל לפיטורים של העובד ויחד עם זאת לשמור את הזכות שלו לתבוע פיצויים בשל פיטורים מהמעסיק. החוק קובע בצורה ברורה מה המקרים של הרעה מוחשית בעבודה שמזכים את העובד בזכות הזאת וכדאי להכיר אותם כמעסיקים או כעובדים.
עובדים רבים חוששים להתפטר ממקום העבודה שלהם כיוון שאז לא יהיו זכאים לפיצויים כמו במקרה של פיטורים על ידי המעסיק. החוק החליט להפריד בין עובד שבחר מרצונות וללא כל סיבה אחרת להתפטר ממקום העבודה שלו ובין עובדים שמתפטרים ממקום העבודה שלהם בגלל הרעה בתנאי העבודה שלהם.
התפטרות שכזאת מתוארת בחוק כהתפטרות בדין מפוטר, כלומר ההתפטרות שווה לפיטורים ולשם כך על העובד להוכיח כי אכן יש הרעה בתנאי העבודה שלו.
מספר מצבים הנחשבים הרעה בתנאי העבודה:
- שינוי מקום עבודה במרחק גדול יחסית ממקום המגורים של העובד
- שינוי תפקיד לתפקיד בעל ערך נמוך מהנוכחי או לדרג נמוך יותר
- קיפוח במתן תנאים סוציאליים להם זכאי העובד כמו חופשה שנתית, דמי הבראה או תשלום עבור שעות נוספות
- עיכובים בתשלום שכר עבודה מעבר לסביר או באופן קבוע
- צמצום ימי העבודה באופן ניכר שמוביל לכך שייפגע השכר של העובד
- ביטול הסעות לעבודה שנהוגות במקום העבודה ע"י ועל חשבון המעביד
יש נסיבות אחרות שמצדיקים פיטורין בדין מפוטר ונוגעים ליחסי עובד ומעביד במקום העבודה. כאשר היחסים הללו עומדים תחת ההגדרות שקבע החוק, הן ייחשבו גם כן לזכותו של העובד בעת ההתפטרות שלו.
דוגמאות של פיטורים בדין מפוטר בשל יחסים בעבודה:
- הטרדה מינית כלפי העובד על ידי המעסיק או המנהל שלו במקום העבודה
- אובדן אמון בין העובד למעסיק בעקבות התקנה של מצלמות מעקב במקום העבודה
- התעלמות של המעסיק מסכנות או תנאי בטיחות של העובד
- הוספה של שעות עבודה נוספות באופן קבוע ו/או בצורה ניכרת
- יחס משפיל או תוקפני של המעסיק או מנהל הישיר של העובד במקום העבודה
- פיטורים ללא עריכת שימוע לפני פיטורים בכלל או ניהול שימוע שלא על פי הנדרש על פי חוק
יש כמובן סיבות אפשריות נוספות אך אלו הנפוצות מכולן בתביעות מסוג זה.
איך יוכיח העובד את הטענות שלו?
העובד חייב להוכיח שיש קשר ישיר בין הנסיבות והפיטורים שלו. כמו כן עליו להוכיח שנתן למעסיק שלו התראה מספיקה לתקן את המצב או לשנות את הנסיבות הללו בפרק זמן סביר. החוק מתייחס לכך שלעתים ברור לחלוטין שהמעסיק לא יתקן את הנסיבות הללו ולכן גם אם העובד לא העניק לו זמן סביר לשנות זאת, הוא יוכר תחת דין מפוטר.
המקרים הללו אינם פשוטים להוכחה או יצירת קשר נסיבתי ולכן מומלץ לפנות לשירות של עורך דין לענייני דיני עבודה בטרם מקבלים החלטה חד צדדית או מתנהלים שלא בצור הנכונה על פי החוק. התנהלות כזאת עלולה לעלות לעובד בכספים רבים שלא יזכה לקבל וחבל על כך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עורך דין לענייני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לעובדים ומעסיקים בסכסוכי עבודה. אם אתם מחפשים עורך דין דיני עבודה בחיפה או עורך דין דיני עבודה בקריות – עו"ד שאול מוש הוא הכתובת!